İNSANLIK TARİHİNİN ABİDE ŞEHRİ “İSTANBUL”
M.Ö 657 yılında Byzantion ismi ile kurulan İstanbul, 330 yılında Doğu Roma imparatorluğunun başkenti oldu. Fatih Sultan Mehmet’in Fethederek, Osmanlının başkenti haline getirdiği bu yedi tepeli abide kent, her köşesi tarih fışkıran bir ummandır. Yıl içinde vakit buldukça gezilebilecek İstanbul’un tarihi güzelliklerinden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
- Ayasofya: 537 yılında Bizans İmparatoru Justinianus’un emri ile kilise olarak inşa edilen Ayasofya, döneminin çok ötesinde bir mimari görkeme sahipti. Yüksek kubbesi ve iç süslemeleri ile Bizans’ın en sık ziyaret edilen kilisesiydi. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesinden sonra cami formuna kavuşturulan Ayasofya, 1935 yılında müze hüviyetine alınmıştır. Son çıkan resmi kararname gereğince bu abide yapı, tekrar Cami olarak İbadete açıldı.
- Topkapı Sarayı: Sultan Mehmet’in emriyle inşa eden Topkapı sarayı, 600 yıllık saltanatın 400 yılında padişahlara ev sahipliği yapmıştır. Saray içerisinde Kutsal emanetler bölümü, askeri silahlar ile teçhizatlar ve harem dairesi, en sık ziyaret edilen alanlardır.
-
- Sultan Ahmet camii: sultan I. Ahmet zamanında yapımına başlanan camii, Sedefkar Mehmed Ağa tarafından tasarlanmıştır. Yapının iç dekorunda kullanılan mavi İznik çinileri nedeniyle eser, Mavi Cami olarak da anılmaktadır.
- Kapalı Çarşı: iki bedestenden oluşan Çarşının ilk bedesteni Bizans dönemine aittir. İkinci bedesten ise Fatih sultan Mehmet’in isteği ile çarşıya eklenmiş. Antika eşyadan deri ürünlerine, baharattan, değerli halılara kadar pek çok özel ürünün satıldığı çarşı, dünya çapında üne sahiptir.
- Yere Batan Sarnıcı: İstanbul’un fatih semtinde bulunan sarnıç, Bizans imparatoru I. Justinianus tarafından 527 yılında yaptırılmıştır. Şehrin su ihtiyacını karşılamak için Hadrianus su yoluna bağlanan yapı, saray burnu semtinin su dağıtım merkezi olarak uzun yıllar hizmet sunmuş. 336 sütun ve 12 kemer ile sağlamlaştırılmış olan Yere Batan Sarnıcı, benzeri olmayan bir şaheserdir.
- Dolmabahçe Sarayı: İmparatorluğunu son yüzyılına ev sahipliği yapan saray, II. Mahmut tarafından inşa ettirilmiştir. İç bölmelerinde ayrı olarak yapılan köşkü, geniş avlusu ve estetik merdivenleri ile Dolmabahçe Sarayı, ziyaretçilerini hemen etkisi altına alabilen mimari yapılardandır.
- Kız kulesi : Üsküdar semtinin sembolü haline gelen Kız Kulesi’nin tarihi M.Ö 27 yılına kadar uzanmaktadır. Atinalılar tarafından gemi istasyonu olarak inşa edilmiş kule, Fatih Sultan Mehmet döneminde de gemi gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır.
Bir yanıt bırakın