TELEVİZYONUN SİYAH BEYAZ TARİHİ

TELEVİZYONUN SİYAH BEYAZ TARİHİ

Televizyon tarihi, 100 yıllık tarihi ile hayatımızı baştan sona değiştiren alet. 1923 yılında John Logie Baird tarafından Birleşik Krallık’ta icat edilen Televizyon, ilk görüntülü yayına ise 1926 yılında hazır hale gelmiştir. Bir vericiden yayılan elektromanyetik dalgaların ses ve görüntüye dönüşerek cam ekranda yansıması, günlük hayatın alışkanlıklarına çok önemli bir değişim getirdi. Diziler, programlar, maç yayınları ve haberler derken televizyon hayatımızın vazgeçilmez cihazı oldu. Kelime anlamı olarak televizyon yunanca “uzak” anlamındaki Tele sözcüğünün Latince Görmek anlamındaki Visio sözcüğü ile birleşmesinden oluşmuştur. Türk Dil Kurumu tarafından önerilen uzgöreç ve uzgörüm kelimeleri ülkemizde kabul görmemiş, televizyon, tüm dünyadaki telaffuzu ile kelime dağarcığımızdaki yerini almıştır. 1930 yılından itibaren televizyon seri üretime geçerek, evlerde ve iş yerlerinde kullanılmaya başladı. Öyle ki 1936 Berlin olimpiyatlarını Almanlar evlerinde izlemiştir. İlk zamanlar siyah beyaz olarak kullanılan televizyon 1950 yılından itibaren renkli olarak üretilmeye başlamıştır. Amerika Birleşik Devletlerinde 1950 yılından sonra renkli TV satışları hız kazanmıştır.  1960’lı yıllara gelindiğinde artık ABD’deki herkes, Renkli televizyon izliyordu. Tüm dünyada televizyon yayın sistemi üç tip bağlantıdan oluşmaktaydı bunlar:

  • NTSC (National Television Svstems Committe) ABD’de, Ulusal Televizyon Sistemleri Komitesi tarafından oluşturulmuş yayın sistemidir.
  • PAL (Phase Alternation Line – Satır Atlamalı Faz) Almanya’da geliştirilen bu yayın sistemi Avusturya ve Türkiye tarafından da kullanılmaktadır.
  • SECAM (Séquentiel Couleur À Mémoire – Bellekli Elektronik Renk Sistemi) Fransa menşeili bu sistem hali hazırda Rusya, Cezayir ve Macaristan’da da kullanılmaktadır.

İlk kullanılmaya başlandığı tarihlerde kitle iletişim aracı olarak görev yapan televizyon, toplumsal olaylar ve gelişmeleri takip etmekte oldukça faydalıydı. Ancak günümüzde tamamen reklam ve ticaret amaçlı yayın yapma anlayışına yenik düşen bu sihirli kutu, pek çok güzel ve yararlı yayınların yanında, tehlikeli ve deformasyon özellikli yayınların da boy gösterdiği bir platform olmuştur.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*