Ekonomi - FinansGüncel

Politika Nedir?

Politika, siyasa ve siyaset ile eş anlamlı olan bir kelimedir. Herhangi bir amaca ulaşmak için kullanılan yöntem, devlet işlerini düzenleyip yürütmek için izlenen yol gibi anlamlara gelmektedir. Ama bunların yanı sıra hepimizin bildiği mecazi anlamı da vardır. Aşağıdaki yazımızdan, politika nedir, politik ne demektir, ayrıntılı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Politika, Türk Dil Kurumu’nun  sözlüğünde devlet işlerini yürütme sanatıyla ilgili özel görüş ve anlayış olarak tanımlanmaktadır. Buna ek olarak, İtalyanca kökenli olan kelime yöntem ve bir amaca ulaşmak için kişinin karşısındakinin duygularını okşaması, nabza göre şerbet vermesi, zaaflarını kullanması biçiminde de ifade edilmektedir.

Kısaca politika kişinin karşısındakine yaptırmak istediğini yaptırması sanatıdır demek yanlış olmaz. Günümüz toplumunda politikayı aktif olarak kullanmaktayız. Ögrenciler ile ögretmenler arasında, Yönetici personel arasında iş yaşamında vs. vs. gibi birçok noktada hayatımıza girmiş durumdadır.

Aslına bakarsanız, politika yüzyıllardır var olan bir kavramdır. Çünkü insanın olduğu yerde politikanın olması kaçınılmazdır. Sonuçta; hiçbir otorite olmasa bile kişiler arası iletişimde bir şekilde politika vardır. Şimdi gelin bilimsel anlamda Politka nedir? neden gerekli daha detaylı olarak inceleyelim.

Devlet İşlerinde Politika Nedir?

Devlet İşlerini Yürütmek için Kullanılan Yol Anlamında Politika Nedir?

Politika, siyaset ya da siyasa! Her gün duyduğumuz sözlerdir ve aslında yazımıza ikisi arasındaki farkları anlatmakla başlamakta fayda vardır.

Şöyle ki; politika amaca ulaşmak için üretilen düşünsel yol-yöntemken, siyasetin genel anlamda devletin yönetilmesi anlamına geldiği belirtilmektedir. Siyasetçi ise bugün hepimizin aşina olduğu devletin yönetiminde söz sahibi olan kişilerdir. Yani siyasetçi hem politikayı üreten hem üretilmiş politikayı yürüten kişidir. Politikacı ise yalnızca politikayı üreten, yani bunu düşünen ve tasarlayan kişi olarak ifade edilebilir.

Bu kısa bilgiden sonra, gelelim politikanın genel anlamda ne ifade ettiğine! Devlet işlerini yürütmek için kullanılan yol anlamında kullanılan politika, Yunancada çok yüzlülük anlamına gelmektedir. Nitekim günümüz politikacılarına baktığımızda, çok yüzlülük kavramının hakkının pekala verildiğini görebiliyoruz. Sonuçta, pek çok kişi politikacı olmaya isim, mevkii, mal, mülk gibi avantajlarından dolayı meyletmektedir.  Ama tabii aralarında gerçekten fikir üretme amacı güdenler de vardır. Ya da öyle olmasını umut ederiz diyelim.

Tam da bu noktada sizlerle yüzyıllar öncesinden bugüne kadar gelmiş Politika isimli eseriyle bugün hala konuşulan Aristoteles’in kavrama bakış açısından bahsetmek istiyorum. Aristoteles’e göre insanın mutluluğu hiç şüphesiz toplum içerisinde gerçekleşecektir.

Toplumun insan mutluluğunu temin edecek şekilde düzenlenmesi de en yüce pratik bilim olan politikanın işidir. Ama bugün Aristo’nun düşüncesinin, yani politikanın toplumun insan mutluluğunu sağlamak için yapılıp yapılmadığı, tam bir muammadır, diye düşünüyorum. Ve işin özü, politika nedir sorusuna verilen cevaplar içerisinde de bir şekilde politika güdülmektedir. Tıpkı tavuk mu yumurtadan yumurta mı tavuktan sorunsalı gibi!

Türkiye’de Politika Nedir?

Aslında yazımıza devam etmeden önce yazımızı da kolaylaştırması adına Bu link‘e bakmakta fayda var, Türkiye’deki siyasetçilere bu listeye bakınca kafanızda siyaset ve politika kavramları oturmaya başlayacaktır. Başta ülkemizin kurucusu M. Kemal Atatürk olmak üzere listede birçok isim görüyor olacaksınız.

Aramızda mecazi anlamda politikanın ne demek olduğunu bilmeyen var mı? Günlük hayatta hangimiz mecaz anlamda politikayla karşılamıyoruz ki? Evet, kabul etmeliyiz ki pek çoğumuz günlük hayatta farklı politikalarla karşılaşıyoruz. Ya da biz farklı politikalar yapıyoruz. İsteklerimizi karşı tarafa kabul ettirebilmek için onun zaaflarından faydalanıyor ya da huyuna giderek amacımıza ulaşmaya çalışıyoruz.

Veya aynı hareketlerle biz karşılaşıyoruz. Yapılan farklı politikalar yüzünden aslında hayır demek istediğimiz şeylere istemeye istemeye evet diyoruz. Uzun lafın kısası; mecazi anlamda politika hedefe ulaşmak için kişinin karşısındaki kişinin zayıf yönlerinden faydalanması, onun duygularını okşaması ve benzeri yöntemler kullanması demektir.

Politik İnsan Ne Demek?

Konu politika nedir olunca, politik kelimesinden de kısaca bahsetmeliyiz diye düşünüyorum. Fransızca kökenli olan bu kelime bir sıfat olup TDK’de siyasal ve belli bir hedefe ulaşabilmek için uzlaşmayı, iyi geçinmeyi amaçlayan kişi olarak belirtilmektedir. Siyasalın ise politika ile ilgili olan, siyasi gibi karşılıkları bulunmaktadır. Mesela; bir siyasetçinin politik duruşu vardır. Ya da herhangi bir kişisinin politik görüşüne göre bilmem hangi parti yanlış yoldadır. Veya ülkede yaşanan politik gelişmeler, ekonomiyi kötü etkilemiştir. İşte bu şekilde kullanılan politika ile ilgili olan politik kelimesinin bir de diğer yönü vardır.

O da hepimizin bildiği politik davranma eylemidir. Örneğin; herkese farklı davranan, bir kişinin yanında a’yı savunurken bir diğerinin yanında aniden koyu bir b’ci oluveren ya da her iki tarafa da hak verirmiş gibi konuşan kişilere politik denmektedir. Ve bu yaklaşımlar onlara politik insan olma niteliğini kazandırmaktadır. Veya ortada çözülmesi gereken bir sorun var diyelim. İşte bu sorunu çözmesi için çağrılan kişi genellikle nasıl politik davranacağını bilen insan olmaktadır. Çünkü orta yolu bulmak için kişinin politik bir şekilde konuşması ve aynı şekilde çözüm yolları önermesi gerekmektedir. Kısacası; politik kelimesi iki farklı anlamıyla bu şekilde ifade edilebilir.

Ali Kıratlı

Merhaba sevgilife.com okuru. Profesyonel iş yaşamına Elektrik-Elektronik teknikeri olarak başladım. Bunun yanı sıra zaman buldukça kendimi geliştirerek farklı ilgi alanları oluşturmaya çalıştım. sevgilife.com web sitesinin sahibi ve yazarı olarak devam etmekteyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir