Saç Dökülmesi Neden Olur? Saç Dökülmesini Nasıl Önlenir?

Saç Dökülmesi Neden Olur? Saç Dökülmesini Önlemek İçin İpuçları Nelerdir? 

Merhaba sevgili okurum , 

Bugün size hepimizin korkulu rüyası olan saç dökülmesinden ve nedenlerinden bahsetmek istiyorum . Özellikle son zamanlarda çok sık şikayet edilen problemlerden bir tanesi olan saç dökülmesidir. Erişkin bir hastada normal şartlar altında günde ortalama 100 tel saçın dökülmesi oldukça normaldir. Tabi biz bu 100 telin tamamını gün içinde görmemiz mümkün değil kimi yolda, kimi yastığımızda , kimi ise tarağımızda kalıyor. Saç dökülmemiz fizyolojik sınırlardaysa , patolojik yani aşırı duruma gelmemişse aslında saçımızın sağlığı için gerekli bir durum çünkü saçlarımız zamanla yıpranıyor onlarında bir ömürleri var , zamanla döngülerini tamamladıktan sonra dökülüyorlar ve bundan sonra yerine yeni daha sağlıklı saçlar geliyor . Dediğim gibi bu fizyolojik bir olay ve yılda belli aralıklarla kendini tekrarlıyor. Ama bu durum aşırı olursa ve saçta açılmalar meydana gelirse burada mutlaka bir sorun aramak gerekiyor.  

Saç Dökülmesi Neden Olur? 

 

Vücudumuz saç dökülmesine neden olan bir etkenle karşılaştığında çoğu durumlarda aslında bu etkenin meydana getirdiği dökülme 3,4 ay gecikmeyle meydana geliyor yani örneğin vücudumuzda ciddi bir vitamin eksikliği var olduğunda bunun saç dökülmesine yansıması biraz aman alıyor. Aynı şekilde siz var olan bir eksikliğinizi tedavi ettiğinizde saç dökülmenizin azalması ve durması 6 ayı bazen 1 seneyi de alabiliyor . Bundan dolayı tedavi süresince ve ilerisinde sabırlı ve istikrarlı olmanız çok önemli . Saç dökülmesine yol açan nedenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Genetik Faktörler( Özellikle Erkeklerde) 
  • Hormonal sorunlar: Kadınlarda özellikle alından başlayan dökülme tipine adet düzensizliği , tüylenme , akne gibi faktörler etki ediyorsa bu tip dökülme hormonal kaynaklı bir dökülmedir. Kendinizde bu tip etkenler görüyorsanız hormon testi yaptırmanız en doğrusudur. 
  • Vitamin ve Mineral Eksikliği : Demir , B12 , D vitamini , Folik Asit, Biotin ,Çinko gibi vitaminlerin eksikliği saç dökülmesinde çok önemli bir faktördür . 
  • Stres ve Depresyon: Bir çok nedende olduğu gibi stres saç dökülmesinde de önemli bir faktör , bazen bu psikolojik sorunların tedavisinde kullanılan ilaçlar da saç dökülmesine sebep olabilir. 
  • Beslenme Eksikliği : Tek tip beslenme , karbonhidrattan zengin proteinden fakir beslenme , uzun süreli açlık , yoğun rafine şeker tüketimi gibi durumlar saç dökülmesine sebep olabiliyor. 
  • Cilt Hastalıkları: Eğer cildimizde bulunan ama saçımıza da sirayet etmiş sedef hastalığı , mantar hastalığı ,egzama dediğimiz hastalıklar da saç derimizi etkileyerek saç dökülmesine yol açabiliyor. 
  • Postpartum Dökülme: Özellikle gebelik sonrası ikinci , üçüncü aylarda kadınlarda yoğun saç dökülmesi yaşanabiliyor . 
  • İlaçlar: Bir takım hormon ilaçları veya kemoterapik ilaçlar saç dökülmesine yoğun şekilde yol açabiliyor.  
  • Diğer Nedenler: Örneğin saça yoğun bir kozmetik kullanımı , saçı sık sık boyatmak , sürekli fön çektirmek yani saçı yıpratmak dökülmeyi kolaylaştırabiliyor. Yine bir farklı neden diş çürükleri de bazen saç dökülmesine sebep olabiliyor. Güncel bir konu olan covid-19 son yıllarda çok sık karşılaşabilen bir olay covid-19 geçirdikten birkaç ay sonra hastalar yoğun bir saç dökülmesi ile doktora başvurabiliyorlar.  

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir? 

İlk olarak anormal bir şekilde saç dökülmesi yaşıyorsanız bu konuda uzman bir doktora başvurup gerekli tahlil ve tetkiklerin yapılmasını öneriyorum. Yani eğer sonuca ulaşmak istiyorsak ilk başta altta yatan nedeni araştırıp nedeni bulduktan sonra bu nedene göre bir tedavi yöntemi belirlemek gerekiyor.  

Hastanın dikkat etmesi gereken önemli noktaları şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Hasta beslenmesinde protein alımını artırabilir ve mümkün oldukça aç kalmamaya özen gösterir. Karbonhidratlar ve rafine şekerler kısıtlanır. Vitamin mineral içeren sebze ve meyveler mevsimine göre tüketilir.  
  • Saç dökülmesi için altta yatan tanıya göre bir tedaviden sonra saç dökülmemizin yavaş yavaş azalacağını bilmemiz ve sabır göstermemiz gerekir. 
  • Saç dökülmesi için yapabileceğimiz bir başka yöntemleri sıralamadan önce bu alanda uzman bir hekimden görüş almak çok önemlidir.  
  • İlaç Tedavileri 
  • Saç Mezoterapisi 
  • Saç Derisine PRP uygulanması  
  • Saç Ekimi  
  • Bunların yanında evde kendimizin uygulayabileceği bir takım yağlar saç dökülmesine , saç derisine ve saçları güçlendirmekte faydalı zeytinyağı , hindistan cevizi yağı ,sarımsak yağı , biberiye ,badem yağı , ısırgan yağı gibi yağlar saçlarımızı güçlendirmek için oldukça faydalıdır. 

Aslıhan Yıldız hakkında 29 makale
Merhaba sevgilife.com okuru, 21 yaşındayım , hemşirelik 3.sınıf öğrencisiyim . Sağlıkla ilgili merak ettiğiniz konular için sevgilife.com web sitesinde yazarlık yapıyorum .

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*