TARİHİN EN GÜZEL KOKULU BİTKİSİ “GÜL”

TARİHİN EN GÜZEL KOKULU BİTKİSİ “GÜL”

Binlerce yıllık insan yaşamına rengi ve kokusuyla ahenk katan gül bitkisi, gülgiller familyasından kapalı tohumlu ve odunsu bir türdür. Gül’ün ana vatanı Asya kıtasıdır. Bazı türlerinin uzak Avrupa ülkelerinden türemiş olabileceği düşünülse de bilinen yapısıyla Gül Bitkisi için kabul edilmiş ana kıta, Asya’dır. Bahçe süslemesi, özel günlerin renklendirilmesi ve pek çok peyzaj çalışması için kullanılan baş çiçek, her zaman Gül’dür. Sevgiyi, hasreti ve aşkı sembolize eden Gül, bu özelliğiyle de edebiyat ve sanat çalışmalarının ana teması olmuş bir bitkidir. Balkonlar, bahçeler, teras ve sokaklar gül ile adeta etrafa canlılık saçar.

Çoğu gül türünün yaprakları 5-15 cm uzunluğunda içe dönümlüdür ve genelde her tomurcuktan 9 ila 13 arası yaprakçık açar. Gülün kenar yapraklarının ucu ve sapı dikenlidir. Birkaç uzak doğu gül türü hariç tüm gül çeşitleri yapraklarını döker. Çiçekleri genelde 5 yapraklıdır. Yalnızca Rosa Sericea türünde 4 yaprak bulunur. Gülün biçimi de kokusu ve rengi kadar etkileyicidir. Orta kıvrımları tomurcuk renginde kabarır ve gelişirken alt yaprakları da belirli bir biçimde uzayarak bu gelişime eşlik eder. Kırmızı, sarı, beyaz ve pembe güller, genelde en sık yetiştirilen gül çeşitleridir. Doğada kendi döngüsü içinde açan yabani güller, tozlarının böcekler tarafından uçurulması sonucu üremelerini gerçekleştirir.

Bitki botanik biliminin analizlerine göre güllerin yapıları, belirli gruplara ayrılır. Bu ayrım, çiçek ve gövde yapılarına göre yapılmıştır.

  • Çiçek adedine göre: yalın kat gül, katmerli gül ve yarım katmerli gül
  • Boy uzunluğuna göre: sarmaşık kök güller, yüksek boylu güller ve bodur güller
  • Çiçek açma zamanına göre: yediveren, yılda birkaç defa çiçek açan ve yılda bir defa çiçek açan.
  • Çiçek katmanlarına göre: çiçeği büyük katmanlı gül, çiçeği orta katmanlı gül, çiçeği küçük katmanlı gül.

Gül, insan hayatının içinde bir çiçekten çok daha fazlasıdır. Bazen aşktır, bazen temiz duyguların sembolüdür bazen özlem, bazen de diriliştir. Edebiyatta saf sevgiyi temsil eder Gül bitkisi, tomurcuklarının katmanlar açarak oluşturduğu ahenk ve renk görseli ruhu okşarken hoş kokusu huzuru anlatır. Yeniden yüzlerce yapraklar saçarak açması, sanat ve tarihte diriliş ile mücadeleyi ifade etmektedir. İslam dininde ise Gül, son peygamber Hz. Muhammed’in (S.A.V) temsilidir.

Kozmetik sanayisinde de oldukça geniş bir kullanım sahasına sahip olan gül, yağ, parfüm, reçel ve su haline getirilerek tüketilir.  Dünyada en fazla üretilen ve rağbet gören gül türleri şunlardır.

  • Okka gülü
  • Kırmızı gül
  • Tea gülü
  • Kırmızı Frenk gülü
  • Misk gülü
  • Floribunda gülü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*