BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ

BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ

Bilgileri, otomatik mantık düzeni içerisinde yürüterek öğrenebilmeyi sağlayan elektronik makinelerin hepsi, Bilgisayar ismi altında toplanmıştır. Modern teknoloji ile çalışan bilgisayarlar, program içerisinde kümelenmiş verilerin okunmasını oldukça kolay hale getirir. Bilgisayar teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte bu akıllı cihazların, daha da etkili bir düzen ortaya koyabilmesi için yardımcı cihazların da olması gerektiği düşüncesi, yapılan bilimsel çalışmaların ortak görüşü olmuştur.  Bu yardımcı faktörler, donanım sistemi, çevreden bağlanan cihazlar ve işletim sistemleridir. Bilgisayarla birlikte çalışan tüm cihazların oluşturduğu düzeneğe, günümüzde bilgisayar ağı deniliyor. Endüstri kuruluşlarındaki bilgisayarlara, standart bilgisayarlara ek olarak üretim sistemini yönetme ve kontrol etme görevleri de verilmekteydi.

Bilgisayar formuna uygun ilk makine 19. Yüzyılın başlarında Charles Babbage tarafından kavram olarak tasarlanmış ve 1833 yılında mekanik bilgisayar olarak çalıştırılmıştır. Fark motorları üzerinde çalışan bilim insanı, analitik hesaplamalar yapabilen bir makinenin de yapılabileceğini fark etti ve çalışmalarını bunun üzerinde yoğunlaştırdı. Program verilerinin girişini, Jakar tarzı dokuma halı tezgahlarını kontrol eden makinenin sahip olduğu delikli kart uygulaması yapacaktı. Makine, bir eğri çizici, bir yazıcı ve bir uyarı zilinden oluşuyordu. Charles Babbage, makineyi, koşullu aritmetik döngüleri bir akış içinde belleğe aktarabilen ve tüm bilgileri bir entegrasyon içinde birbiriyle etkin halde çalıştıran tasarıma dönüştürdü. Artık bilgisayar donanımına dönüşecek makinesi hazırdı.

DİJİTAL BİLGİSAYARLARIN DOĞUŞU

Günümüz bilgisayarlarının atası olarak kabul edilen ilk sistem, Mark 1 ismindeki yarı elektronik, kart okutmalı düzende çalışan bilgisayardır. Howard Hathaway Aiken tarafından 1937’de tasarlanan bu bilgisayar önceki makinelerden farklı olarak logaritma ve trigonometri fonksiyonlarını da hesaplayabiliyordu. Yavaş çalışsa da tam fonksiyon sağladığı için uzun işlemlerin çözümünü dahi eksiksiz olarak yapabilmekteydi.

Teknoloji tarihinde bilgisayarlar, yapısal özelliklerine göre dört sınıfa ayrılır:

  • Lambalı teknolojiyle çalışan büyük aygıtlar (1950-1958)
  • Transistör ile çalışan bilgisayarlar (1958-1964)
  • Kendi arasında bağlantı kurabilen tüm devre bilgisayarlar ( 1965-1971)
  • Günümüz teknolojisi ile çalışan bilgisayarlar ( 1972 ve sonrası)

Bilgisayar teknolojisinde çığır açan teknoloji, II. dünya savaşında üretilen ENIAC sistemidir. Bu bilgisayar 1945 yılında J. Presper Eckert ve John W. Mauchly önderliğindeki bir ekibin çalışmaları sonucu ortaya çıkmıştır. ENIAC bilgisayarın en büyük özelliği, donanımında, bugün kullanılan çiplerin başlangıç modeli kabul edilen elektron tüplerin ve RAM belleğin kullanılmasıdır. Bilgisayar, 167 m2’lik dev cüssesiyle büyük bir evi kaplayacak ebattaydı ve saatte 180 KW elektrik tüketiyordu. İlerleyen yıllarda DEVAC modeli tasarlanmış fakat istenen verimi sağlamamıştır. 1952 yılında geliştirilen UNIVAC modeli ise ticari olarak piyasaya arz edilen ilk bilgisayar olmuştur. 1960 yılından sonra bilgisayar üretimi çok daha fonksiyonel hale gelmiştir. Elektronik tüplerin yerine önce transistör kullanılmış, daha sonra da çok sayıdaki transistörün bir araya geldiği entegre devreler, bilgisayarlardaki yerini almıştır. Günümüz bilgisayar donanımlarında kullanılan mikro çipler ise tüm bu devrelerin oldukça küçültülerek daha işlevsel hale getirilmiş modelleridir.

Matematiksel işlem temeline dayanan bilgisayarların çalışma prensipleri, farklı logaritmalar kullanılarak oluşturulmuş yazılımlar sayesinde bugün oldukça hızlı çalışmaktadır. İnternet ağının yaygınlaşması ve mikro çip teknolojisinin zirveye ulaşması sayesinde kişisel olarak tanımlanan bilgisayarlar artık cebimizde taşınacak boyutlara erişmiştir.

Bilgisayarın tarihi seyir içerisinde geçirdiği önemli dönemeçler ise şöyle sıralanabilir.

  • Transistörün icadı. (1948)
  • İnternetin atası kabul edilen Arpanetin icadı. (1966)
  • İlk mikrobilgisayarın üretilmesi.   (1973)
  • Süper bilgisayar olarak bilinen Cray 1’in üretilmesi. (1976)
  • İntel Pentium işlemcisini dünyaya tanıttı. (1993)
  • PHP dili Rasmus Lerdorf tarafından bulunur. (1995)

Türkiye’nin bilgisayarla tanışma yılı 1960’dır. Ülkemize ilk bilgisayar, karayolları kurumunun yol hesaplamalarını daha net yapabilmesini sağlamak için alınmıştır. İkinci bilgisayar ise akademik çalışmalarda kullanılmak amacıyla İstanbul Teknik Üniversitesine alınan IBM 1620’dir. Aynı model ODTÜ’ye de getirilerek kullanılır. 4. Bilgisayara sahip olan kuruluşumuz ise Devlet Planlama Teşkilatıdır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*