TÜRK BİLİM İNSANI OKTAY SİNANOĞLU
Oktay Sinanoğlu, 1935 yılında İtalya’nın Bari şehrinde dünyaya gelmiştir. İtalya’da başkonsolos olarak görev yapan babasının görevi nedeniyle ailesi bu kentte bulunuyordu. 1939 yılında başlayan II. Dünya savaşından dolayı Sinanoğlu ailesi, Türkiye’ye geri dönmek zorunda kalır. Eğitim hayatına Ankara’da devam eden Sinanoğlu, TED Ankara kolejinden birincilikle mezun olmuştur. 1953 yılında burslu olarak Amerika’ya gider ve başarılı bir eğitim süreci geçirdikten sonra 1956 yılında Kaliforniya Üniversitesi’nden Kimya mühendisi olarak mezun olur. Massachusetts Teknoloji Enstitüsündeki yüksek lisans çalışması ona Sloan Ödülünü kazandırmıştır. 1960 yılında Berkeley’de Kenneth Pitzer danışmanlığında doktorasını tamamlar, konusu teorik kimyadır.
1960 yılında Yale Üniversitesinde öğretim üyesi olan Oktay Sinanoğlu, 1963 yılında tam profesör unvanına sahip olur. Bu unvana en genç yaşta ulaşan ilk kişidir. 1964 yılında, Yale üniversitesinde Teorik fizik bölümünü kuran Bilim adamı, oldukça önemli çalışmaların altına imza atmıştır, bunlar:
- atom ve moleküllerin çok-elektron teorisi
- Çözgeniter teorisi
- kimyasal tepkime mekanizmaları teorisi
- mikro termodinamik
- değerlik kabuğu etkileşim teorisi
Oktay Sinanoğlu, 1988 yılında geliştirdiği Sinanoğlu indirgemesi yöntemi ile Kimya tarihinde kendine özel bir yer edinir. Bilim adamı, kurduğu çalışma modeliyle, laboratuvar ortamında izlenemeyen moleküllerin, birleşim anında nasıl tepki verebileceklerini öngören matematiksel bir hesaplama geliştirmiştir. Yöntemini tamamladıktan sonra yayımlar. Bu çalışma kimya alanında bir devrimdir. Yale Üniversitesinde 37 yıl çalışan Oktay Hoca, birçok başarılı çalışmayı öğrencilerine emanet ederek 1997 yılında emekli olur. Oktay Sinanoğlu’nun akademik kariyeri boyunca bir ayağı hep Türkiye’de olmuştur. Kimya alanında edindiği bilgi birikimini ve tecrübeyi ülkesindeki gençlere aktarmak ister hep. 1962 yılında ODTÜ’de kendisine danışman profesör unvanı verilir. Yine TÜBİTAK’ın yaptığı pek çok kimya alanındaki çalışmalarda da danışman olarak görev almıştır. Öz verili çalışmaları Türkiye Cumhuriyeti tarafından memnuniyetle izlenen Oktay Sinanoğlu, 1975 yılında çıkarılan özel bir kanunla kendisine Cumhuriyet Profesörü unvanı verilerek onore edilir. 1997 senesinden 2002 yılına kadar Yıldız Teknik Üniversitesinde çalışmalarına devam eden Oktay Sinanoğlu, akademik kariyeri boyunca iki kez Nobel Bilim ödülüne aday gösterilmiştir. Teorik kimya alanında çözülemeyen pek çok problemi de çözen bilim insanı, kuantum mekaniği ve uzay topolojisi konularına da birçok katkı sunmuştur.
Türkçenin sahip olduğu matematiksel yapısından dolayı en iyi bilim dili olduğunu savunan Sinanoğlu, bu alanda iki kitap yazar ve pek çok makale yayımlar. Bu kitaplar, Bye Bye Türkçe ve Hedef Türkiye isimli çalışmalarıdır. Türkçenin yabancı dillerin egemenliği altında baskılandığını savunan Oktay Sinanoğlu, ömrü boyunca yabancı dille eğitime karşı çıkmıştır.
Ardında birçok kimya teorisi ve bilimsel çalışmalar bırakan Sinanoğlu, 19 Nisan 2015 tarihinde Amerika’nın Florida eyaletinde yaşamını kaybeder. Vasiyeti üzerine cenazesi Türkiye’ye getirildikten sonra, Karacaahmet mezarlığına, Annesinin ve kız kardeşinin mezarlarının yanına defnedilir.
Arkasında bıraktığı eserler ise şunlardır:
Akademik makaleleri:
- Modern Quantum Chemistry : Istanbul Lectures 1965 yılı
- Sigma Molecular Orbital Theory
- Three Approaches to Electron Correlation in Atoms and Molecules
- New Directions in Atomic Physics
Yazdığı kitaplar:
- Türkçe Giderse Türkiye Gider
- Ne Yapmalı / Yeniden Diriliş ve Kurtuluş İçin
- Hedef Türkiye
- Bye Bye Türkçe
- Yeni Bilim Ufukları I
- 2050’ye 5 Kala Dünyanın 105 Yıllık Tarihi
Bir yanıt bırakın