Tonlarca ağırlığa sahip bir metal kütlesi olan Uçaklar adeta bir kuş gibi havada süzülerek dolaşabiliyor. Motorlu ve kanatlı sistemle çalışan uçakların insanlığın hizmetine girmesi ile dünya büyük bir değişim yaşamıştır. Bugün, her salisede bir uçak pistten havalanarak insan ve ürün taşıma hizmeti sunuyor. Peki nasıl oluyor da bu devasa kanatlı metal blok araçlar havada saatlerce kalabiliyor? Bu soruyu açıklamaya uçakların teknik mekanizmalarına değinilerek başlanabilir. Fizik kanunlarına göre uçakların havada kalabilmesinin 4 önemli aşaması bulunuyor, bunlar, kaldırma kuvveti, motor gücü, hava direnci ve ağırlıktır.
- Kaldırma Kuvveti: uçağın kanatlarından ortaya çıkan enerji sayesinde uçak motorlarından aldığı güçle yukarı doğru kalkar.
- Motor Gücü: uçağın kanatlarında sürekli bir hava akımı oluşması sağlayan motor gücü sayesinde uçağın havada kalması kolaylaşır.
- Hava Direnci: uçağın uçuş yönünün tersi istikametinde oluşan hava akımı, uçağın havada kalması doğrultusunda bir basınç oluşturur.
- Ağırlık: hava direnci ile uçmaya başlayan uçaklar ağırlıkları oranında yer çekimine karşı bir direnç geliştirirler.
Uçakların havada kalabilmesindeki temel etken kanatlarının alt ve üst bölmelerinde oluşan hava akım farkıdır. Motorların sağladığı kaldırma kuvvetini alan kanatlar ile havaya yükselen uçağın, kanatlarına dolan basınçlı hava, dengesini sağlayarak havada kalmasını sağlar. Motorlar ileri hareket etmesini sağlarken, motorların içerisindeki pervaneler de uçağın ilerleme yönünde dönmeye başlar. Pervaneler hızlandıkça uçağın arka kısmındaki hava sıkışır ve uçak ileri doğru hızlanarak devam eder. Uçak havadayken kanatlarının alt kısmındaki hava sıkışır ve uçağın yukarıda kalması yönünde bir basınç oluşturur, kanatların üst kısmındaki hava seyrelir, bu da uçağın yukarıda kolaylıkla kalmasını sağlar.
Özetle uçağın kanatlarında oluşan basınç farklılığı, uçağın havada kalarak motorundan aldığı güçle ileri doğru yol almasının ana etkenidir. Uçaklar değişik hız oranlarında kalkış yaparken ve iniş sırasında daha fazla tutunma gücüne ihtiyaç duyar. Bu süreçte pilotlar, ihtiyaç duyulan kadar bir ölçüde kanatların ucundaki oynar kısım olan flapleri açarak kanat alanını büyütürler ve uçağın ihtiyaç duyduğu kaldırma kuvvetini sağlarlar. Flaplerin çapı ve ölçüleri uçakların kanat boyutlarına göre farklılık göstermektedir.
Kalkış esnasında ve inişe geçerken uçaklar, kanatlarının hava basıncını etkin bir şekilde kullanmasından dolayı, yıllardır gökyüzündeki yolculukların güvenli bir şekilde tamamlanmasını sağlamışlardır.
Bir yanıt bırakın