DÜNYANIN TEKNOLOJİ ÜSSÜ “ SİLİKON VADİSİ”
Dünyanın sayılı teknoloji şirketlerinin bir araya geldiği Silikon Vadisi, Amerika’nın Kaliforniya eyaletindeki San Francisco körfezi yakınlarına kurulmuş bölgenin adıdır. Vadi, ismini bölgede çip üretimi yapan firmaların kullandığı silikon ve yarı iletken malzemeden almıştır. Dünyanın önde gelen şirketlerinin AR-GE faaliyetlerini yürüttüğü merkezleri buradadır. Bu şirketlerden bazıları, Apple, Google, Facebook, Tesla, Intel, HP, IBM, Alphabet, Oracle, PayPal, eBay, Netflix’tir. Silikon Vadisi’nin önemli bir özelliği de teknolojik yenilikler üreten firmaların ihtiyacı olan sermayeyi bulabilecekleri finans kuruluşlarının da yine de vadi de hizmet veriyor olmasıdır. Bölgenin Köklü Üniversiteleri ile şirketler, iş birliği içinde tüm stratejik araştırmalarını, Silikon vadisinde yürütür.
Silikon vadisi, Kaliforniya Eyaletine 60 km uzaklıktadır. Bölgenin önemli şehirleri, San Jose, Palo Alto, Mountain View ve Cupertino’dur. Santa Clara şehri ise büyük ölçekli şirketlerin toplandığı merkez gibidir. Silikon vadisi, ilk defa bir proje olarak Stanford Üniversitesi tarafından ortaya atılmıştır. Elektronik ve bilgisayar bölümlerinin çok daha kapsamlı projeleri hayata geçirebilmelerinin önünü açmak isteyen Üniversite, teknoloji şirketleri ile Üniversite öğrencilerinin bir arada çalıştığı bir platoyu hayata geçirmeye karar verir. II. Dünya savaşından sonra askeri teknolojiyi geliştirmek için Akademik çalışmalarına bölgede devam eden Stanford Üniversitesi sayesinde alanında marka olmuş pek çok şirket, faaliyetlerini sürdürmede Silikon vadisini seçer. 1960 yılında başlayan vadi projesine özellikle 1970 ve 1980’lerde çok sayıda teknoloji şirketi dahil olur. Bölgede faaliyet gösteren şirketlerin genel üretimi, bilgisayar donanımı, yazılım, yarı iletkenler, internet teknolojileri odaklıdır. Küresel şirketlerin çalışmaları sayesinde bugün Silikon vadisi, dünyanın teknoloji alanındaki yenilikleri tanıdığı merkez haline gelmiştir.
Vadideki önemli çalışmalar şunlardır:
- Robert Noyce ve Jack Kilby 1958-1960 yılları arasında bir devrenin tüm parçalarını silikon kullanarak meydana getirilebileceğini keşfettiler. Bu buluş günümüz mikro işlem çiplerindeki silikon yapının temelini oluşturmuştur.
- Arthur Rock, 1961 yılında, Davis & Rock finans şirketini vadide kurarak, yatırım endüstrisinin doğuşunu başlattı.
- İnternetin temeli olan ARPANET 1969 yılında kuruldu.
- Atari, Apple, Microsoft ve Oracle gibi dev şirketler 1970 yılında arka arkaya faaliyetlerine başlayacaktır.
- Cisco, Sun Microsystems ve Adobe gibi firmaların vadide kuruluşu 1980 de başlar
- İnternetin dev şirketleri Netscape, Google, Yahoo, Amazon, PayPal ve Netflix 1990-2000 tarihlerinde Silikon Vadisine adım atarlar.
- 2010 ve günümüz, Meta, Twitter ve Uber kurulmuştur.
2022 yılında yapılan araştırmaya göre Silikon vadisindeki şirketlerin 30 tanesi, dünyanın en büyük 1000 şirketi arasında yer alıyor.
SİLİKON VADİSİNDEKİ ŞİRKETLER
Vadinin 2023 yılı itibariyle en büyük şirketi 25 bin çalışana sahip olan Apple’dır. 2021 yılında açıkladığı 366 milyar dolarlık kar oranı ile Vadideki en yüksek gelire sahip şirket olmuştur. Apple’ın ardın Google, bölgenin en büyük ikinci teknoloji şirketi konumunda. Dünya çapına yayılmış yaklaşık 135 bin çalışana sahip olan arama motoru şirketi, 186 milyar dolar kar oranı ile en zengin şirketler arasındaki yerini almıştır. Yine Silikon vadisindeki en önemli firmalardan birisi de Adobe’dur. Şirket, Photoshop, Illustrator, InDesign, Dreamweaver, Premiere Pro, After Effects, Lightroo yazılımlarının üreticisidir. Bilgisayar, yazıcı, tablet, monitör ve ağ cihazları üretimi yapan Hewlett Packard (HP) şirketinin merkezi yine Silikon vadisidir. Diğer önde gelen şirketler Airbnb, Dropbox, Facebook ve Zappos olarak sayılabilir. Silikon vadisinde Türk teknoloji şirketleri de faaliyet gösteriyor. Bunlar: Udemy,Wallit, Koding, Mobile Action, SocialWire, Felicis Ventures, Score Beyond, Civic Solar, Stringer Labs’dır.
Silikon Vadisi bugün de teknoloji üzerine yatırım yapmak isteyen şirketlerin faaliyetlerini yürütmek istediği büyük bir platformdur.
Bir yanıt bırakın