8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ
Birleşmiş Milletler Örgütü tarafından belirlenerek ilanı yapılan dünya kadınlar günü, her yıl 8 Mart’ta kutlanan, uluslararası kadın haklarını anma etkinliğidir. İnsan hakları içinde ele alınan, kadınların siyasi, sosyal ve ekonomik konumları, 8 Mart vesilesiyle hatırlanarak, her yıl dünyanın gündemine taşınmaktadır. Genel bağlamda 8 Mart Dünya Kadınlar günü, kadınların ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarını kutlama amacıyla tertip edilen bir organizasyon olarak değerlendirilebilir. Dünya Kadınlar Günü, kutlanmaya başladığı yıldan itibaren, kadın hakları hareketinin en büyük günü olmuştur. 1908’de ABD’nin New York kentinde yaşayan kadın işçiler, sendikal haklar ve oy hakkı talepleriyle miting düzenler, bu eylemin dünya kadınlar gününün başlangıcı olduğu fikri, oldukça yaygındır.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü için başlangıç noktası olarak kabul edilen bir diğer hadise ise 25 Mart 1911’de meydana gelen New York’taki Triangle Gömlek Fabrikası yangınıdır. Birleşmiş Milletler, resmi web sitesinde konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapıyor. “8 Mart’ın, dünya kadınlar günü olarak belirlenmesine kaynaklık eden olay, Rusya’da Çarlığa son veren 1917 devriminin, 8 Mart günü, kadınların eylem ve grevleri ile başlamış olmasıdır.”
Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili ilk etkinlik, 1975 yılında düzenlenen kadın yılı kongresidir. 1984 yılından itibaren 8 Mart, her yıl kadın örgütleri tarafından kutlanmaya devam eder. Türkiye’de ve dünyadaki bütün kadın kuruluşları, bugünü bir bayram havası içinde kutlamaktadır. 8 Mart 1920’de “sınıfa karşı sınıf” sloganı ile siyasi bir hareket olarak başlayan kadın eylemleri, ilerleyen yıllarda politik imajdan sıyrılarak, kadınların hayatta yaşadıkları zorluklara dikkat çekmeyi hedefleyen sosyal bir etkinlik formuna dönüşmüştür.