Kaunos Antik Kenti

Kaunos Antik Kenti/ Muğla

Muğla’nın Dalyan ilçe sınırları arasında yer alan Kaunos Antik Kenti kaya mezarlarıyla ünlü antik bir Anadolu kentidir. Günümüzde de dalyan yöresinden bakıldığı vakit kentteki kral mezarlarını rahatlıkla görebilmek mümkün. Kurulduğu dönem bir liman kenti olarak inşa edilen Kaunos, Dalyan Deltasının oluşması sonucu deniz kenarından uzaklaşarak bugünkü sınırlarına çekilmiştir. Şehrin Gökova’dan Fethiye’ye kadar uzanan bir sınıra sahip olduğu düşünülmektedir. Şehrin dağlık bölümünde yer alan kaya mezarları Urartular döneminden kalma, ilginç mimari motiflere sahip yapılardır. Mezarların dışındaki bölgelerde yer alan stoa, agora, çeşme, hamam ve tiyatro şehrin oldukça sosyal bir yaşama ev sahipliği yaptığının kanıtıdır. Hitit döneminde yaşamın başladığı tipik Likya kenti Kaunos, dönemin önemli ticaret şehri olarak biliniyordu. Şehrin en dikkat çeken özelliklerinden birisi de inşa edilmiş tüm yapılarda, o dönemin iklim koşullarına dayanıklı malzemelerin kullanılmış olmasıdır. Günümüzde de kentteki yapılar rüzgar, soğuk ve güneş ışıklarına aynı dirençle karşı koyuyor.

Kaunos Antik Kentinde yaşayan insanların deniz yolunu sıklıkla kullandıkları söylenebilir. Tekne ve kanolarla şehrin limanı üzerinden pek çok kente rahatlıkla seyahat edebilmişlerdir. Kentte yapılan arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkan bulgulardan en önemlileri altın sikkelerdir.  Sikkelerin ön yüzlerinde kanatlı kadın figürü, arka yüzlerinde ise Baitylos taş resmi işlidir. Baitylos taşı kentin kutsal taşı olarak kabul edilmişti. Göklerden düştüğüne inanılan kutsiyet atfedilen bir taş olduğu biliniyor. Karia’nın yerli halkı olan Kaunos’lular, köken itibariyle Girit medeniyetine mensuptur. Ünlü coğrafyacı Strabon, coğrafya isimli kitabında, Kaunos şehrinin kıyısında ağzı kapanabilen bir limanının bulunduğunu yazar. Kentin en önemli yapı taşlarından kaya mezarları Dalyan kentine kadar uzanan bir hat üzerindedir ve yapım yılları M.Ö 4. Yüzyıldır. Üç taş yatakla donatılan kaya mezarlarının sahip olduğu mühendislik alt yapısı, bugün bile etkileyiciliğini sürdürüyor. Kaunoslar ve Urartulardan sonra kentin Romalılar tarafından da kullanılmış olduğu, yapılan kazılarda ortaya çıkan Roma hamamlarından anlaşılmıştır.

Kentin diğer önemli yapısı tiyatrodur. Akropolün eteğine kurulu olan yapı 33 basamaktan oluşur. Batı yönünde bazilika tipinde yapılmış kilise kalıntıları yer alır. Kenti yabancı saldırılardan korumak için inşa edilmiş güney yamacındaki sur duvarlar, akropolde dikkat çeken bir diğer önemli tarihi kalıntıdır. Şehrin arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkarılan yapıları sırasıyla, Yukarı Akropol, Orta Çağ sur duvarları, stoa, agora, çeşme, hamam, tiyatro, tapınak kalıntıları, kubbeli kilise ve şapeldir.

Köyceğiz’in Çandır Köyü sınırlarında yer alan Kaunos Antik kentine gitmek için Ortaca İlçesi, Dalyan Kasabası’ndan karayolu ya da deniz yolu ulaşımı kullanılabilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*