KOAH Nedir ? Belirtileri Nelerdir?
Merhaba sevgili okurum,
Son yıllarda artan sigara kullanımı ve yaşlı nüfus oranıyla beraber KOAH sık sık gündeme gelmektedir. Bununla beraber hastalığın ilerleyen zamanlarında tedavi edilme ihtimali azalır ve bu da büyük risk oluşturmaktadır. Peki nedir bu KOAH ve neden olur birlikte öğrenelim.
KOAH Nedir?
Kronik obstrüktif akciğer hastalığının kısaltması olan KOAH hem obstrüktif akciğer hastalığı hem de akciğerin yapısal bozukluklarının beraber olduğu bir patenti içerir yani amfizem artı kronik bronşit dediğimiz tablonun beraber olduğu hastalıktır . Akciğerlerdeki hava akımında görülen kronik ve yineleyen engellemelerin görüldüğü bir hastalık topluluğudur. Bir obstrüktif akciğer hastalığı olduğu için solunum fonksiyon testi ile yapılan bir takım obstrüktif derecelerine göre evrelere ayrılır. Evreler A,B,C,D şeklindedir. Genel olarak bu dört evre hafiften ağıra doğru seyreder.
KOAH’ın Nedenleri Nelerdir?
Bu hastalığın sebeplerinin başında sigara geliyor. Belli bir yıl sigara tüketiminden sonra KOAH gelişme olasılığı oldukça artıyor. Bunun beraberinde mesleki, çevresel faktörler , hava kirliliği , kullanılan ilaçlar gibi bir çok neden bu hastalığa sebep olabiliyor. Bazı hastalarda ise neden , daha önce geçirilmiş enfeksiyonlar, zatürre veya kötü geçirilmiş yaşam koşulları da olabilir. Bu çeşitli bir çok neden ve bu gibi durumlara uzun süre maruz kalma sonucu akciğer enflamasyonlarına neden olarak küçük hava yollarının tıkanmasına ve amfizem adı verilen doku parçalanmasına yol açar.
KOAH Belirtileri Nelerdir?
En önemli belirti öksürük ve balgam çıkarmadır. Eğer bir kişide her sene kış aylarında 3 ay kadar süren öksürük ve balgamı varsa ya da efor gerektiren merdiven çıkma , yokuş çıkma gibi durumlarda nefes darlığı hissediyorsa kişinin göğüs hastalıklarında kontrol edilmesi önemlidir. Çünkü hastalık ilk başta havayollarında yani bronş dediğimiz kısmında başlıyor daha sonra alveol dediğimiz gaz alış verişinin olduğu oksijen ve karbondioksitin değişime uğradığı keseciklerde tahribatlara yol açıyor. Amfizem de bu tahribatın çok yoğun olduğu kişilerde ortaya çıkıyor. Çevresel faktör bu hastalığın oluşmasında ana etken olduğu için ayrıca bir nevi çağdaş hastalık statüsünde de giriyor. Bu hastalık 40 yaşın altında bazen alfa-1 antitripsin maddesi eksikse, genetik olarak varsa erken dönemde de yaygın amfizem gelişebiliyor.
KOAH bazen başka hastalıklarla da karıştırılabiliyor. Bunların başında astım , kalp hastalıkları, bazı akciğerin kendi yapısına ait hastalıklar, endokrin hastalıklar özellikle hipotiroidi ya da hipertiroidisi olan hastalarda nefes darlığı hisseder kişi veya obezite ile karıştırılmaktadır. Obez olan bir kişi nefes darlığı yaşıyorsa bunun kilosundan kaynaklandığını düşünür fakat bu her zaman böyle olmaz bundan dolayı özellikle obezitesi olan hastaların mutlaka bir solunum fonksiyon testi yaptırması oldukça önemlidir.
KOAH Nasıl Tedavi Edilir?
Bu hastalıkta ilaç ve ilaç dışı olmak üzere 2 çeşit tedavi şekli bulunmaktadır. İlaç dışı tedaviler de oldukça etkili ve önemlidir. İlk olarak sigaranın bıraktırılması en önemli adımlardan bir tanesidir KOAH tedavisinde. Bundan dolayı her hasta için sigarayı bıraktırmak ve motive etmek oldukça önemlidir. Hastalara hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde evden çıkmaması önerilir. Ayrıca hastalığın alevlenmesini önlemek açısından grip ve zatürre aşısını yaptırmak bu hastalar için oldukça önemlidir. Hasta ne kadar çok egzersiz yapar ve ne kadar çok hareket ederse yaşam enerjileri de aynı oranla artıyor ve hastalar kendini daha güçlü , mutlu hissediyorlar.
İlaç tedavisine geçtiğimiz zamanda ise ilk olarak daha çok nefes açıcı ilaçlar tercih ediliyor ve bu ilaçlar inhaler denilen cihazlar aracılığıyla kullanılıyor. Bu cihazlarda toz veya kapsül şeklinde ilaçlar bulunmaktadır ve hasta nefes alırken ilacı da çekmiş oluyor böylece ilaç da doğruca solunum yollarına ulaşıyor. Böylece ilaç hem daha iyi etki ediyor hem de daha güvenilir bir yol oluyor çünkü ilaç kana çok az miktarda karışıyor ve böylece yan etkileri çok az miktarda görülüyor. Tabi burada hastanın cihazı doğru bir biçimde kullanması oldukça önemli , hastanın en rahat edeceği biçimde ve hastaya en uygun cihazı seçmek hasta için kolaylık sağlayacaktır. İlerlemiş dönemlerde hasta oksijen tedavisi almaya başlıyor özellikle atardamardan alınan kan ile bakılan oksijen ve karbondioksit oranında oksijenin yeterli olmadığı görüldüğünde dışardan oksijen vermek gerekiyor.
Bir yanıt bırakın