ROMANDAN TİYATROYA UYARLANAN EDEBİYAT ESERLERİ

ROMANDAN TİYATROYA UYARLANAN EDEBİYAT ESERLERİ

Her dönem aynı beğeniyle okunan roman türündeki eserler, sahip oldukları okuyucu beğenisi sonucunda, tiyatro türüne de uyarlanarak, izleyici karşısına çıkmıştır. Roman dünyasındaki kurgular ve karakterler, tiyatro sahnesinde canlandırılarak, seyircilerin duygularına ve hislerine farklı bir dokunuş yapılır. Türkiye ve dünyada, romandan tiyatro sahnesine başarıyla uyarlanan bazı eserler, şunlardır:

  • NOTRE DAM KAMBURU TİYATROSU

 

  • 1984- George Orwell: Distopya türünde yazılmış, dünya çapındaki en ünlü eserlerden olan 1984 romanı, Türkiye’de ve diğer ülkelerdeki farklı tiyatro sahnelerinde izleyiciyle buluşmuş ve çok sevilmiştir. 1984 yılını esas alan roman, gelecekte, insanlığın nasıl bir yaşam içinde savrulacağının betimlemelerini sunar.
  • Satranç / Stefan Zweig: Bu ünlü eserinde Zweig, satranç üzerinden hayatta yaşadığımız zorluklara göndermeler yapar.
  • Dönüşüm / Franz Kafka: Çek yazar Franz Kafka’nın en ünlü romanı olan Dönüşüm, insanın değersizleştirilmesini ve kendi acılarına terk edilmesini böcek metaforu üzerinden anlatmaktadır.
  • Tutunamayanlar / Oğuz Atay: üniversiteden arkadaşının neden intihar ettiğini araştıran Turgut, kendi içinde de hayata neden tutunulamadığını sorgulamaya başlamaktadır.
  • Beyaz Geceler / Dostoyevski: Ünlü Rus yazar Dostoyevski’nin ilk dönem eserlerinden olan Beyaz geceler, hüzünlü ve kederli bir aşk hikayesini konu edinmektedir.
  • Notre Damne’in Kamburu / Victor Hugo: dünya klasikleri arasında yer alan bu eserde, Fransa’daki Krallık döneminin toplumda yarattığı sancılar ele alınmaktadır. Oyunun baş karakteri, kilisenin çirkin zangocu Quasimodo’nun Çingene Kızı Esmeralda’ya duyduğu aşk ekseninde anlatılan olaylar, insanın ruhundaki değişim ve dönüşümlerin ne kadar keskin olabileceğini göstermektedir.
  • Saatleri Ayarlama Enstitüsü / Ahmet Hamdi Tanpınar: Türk klasikleri arasında olan bu romanda, kurumlar ile insanların ortaklaşa yaşadığı manevi kaygılara değinilmektedir. Saat betimlemesi içinde, zamanı ve hayatı derinlemesine ele alan Saatleri Ayarlama Enstitüsü, roman olarak okunduğunda verdiği lezzeti, tiyatro sahnesinde de sunmaktadır.
  • Teneke / Yaşar Kemal: Yaşar Kemal’in İtalyancaya da çevrilmiş olan bu romanı, tiyatroya uyarlandıktan sonra Opera kurgusuyla da sahnelenmiştir.
  • Karamazov Kardeşler / Dostoyevski: 1800’lü yılların Rusya’sındaki toplum ve aile hayatına mercek tutan roman, karakterlerin sahiciliği ve etkileyiciliği ile dünya çapında ilgi görmüştür. Roman kurgusu içindeki insan ve toplum çözümlemeleri kendini tiyatro uyarlamasında da göstermektedir.
  • Susuz Yaz / Necati Cumalı: Susuzluğun günlük hayatta yarattığı yakıcı problemleri merkeze alan eser, 1963 yılında Yönetmen Metin Erksan tarafından sinema perdesine de aktarılmıştır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*