Disleksi Hastalığı                                                                                          

Disleksi Hastalığı  /                                                                                                                                             Belirtiler ve Tedavisi

Doğumdan itibaren belirtileri oluşmaya başlayan Disleksi rahatsızlığı, kelime körlüğü olarak tanımlanabilir. Fiziksel ya da nörolojik bir bozukluğu olmayan bireylerin çocuk yaşta okuma, yazma, konuşma ve düşünce aşamalarında zorluklar yaşamasına neden olan özel okuma bozukluğu olan bu rahatsızlık, ilk kez İngiliz Doktor W.P Morgen tarafından incelenmiştir. Disleksi hakkında elde edilen ilk bulgular hastalığın, okuma, heceleme ve yazma becerilerini edinme sürecindeki aksaklıklarla kendini belli ettiği yönündedir. Özetle, Disleksi’nin Nörolojik kökenli bir rahatsızlık olduğu söylenebilir. Hastalığın zeka düzeyiyle herhangi bir ilgisi yoktur, bu rahatsızlığı yaşayan bireyler, zekâ, yetenek ve kapasiteleri üst düzeyde olmasına rağmen kendi algılarına uygun öğrenme metotlarını oluşturamadıkları için bu sorunlu süreci yaşarlar. Tarihte pek çok üstün zekalı insanın disleksi hastası olduğu bilinmektedir, buna örnek olarak, Leonardo Da Vinci, Pablo Picasso, Wolfgang Amadeus Mozart, Stephen Hawking, Albert Einstein, Edison ve Winston Churchill gösterilebilir.

Disleksi rahatsızlığının aşamaları oldukça geniştir. Hiç okuyamamak, harf ya da hece atlamak, heceleyerek okumak, harf eklemek, tersten okumak gibi aşamaları vardır. Hastalığın en bilinen özelliği Disleksili çocukların akıcı okuma yapamamaları, dikkatlerini toplamada güçlük çekmeleri ve bir işlemi devam ettirmede zorlanmalarıdır. Hastalar, Okuma faaliyetini endişeli bir eylem olarak algıladıkları için bunu kaygı verici bulurlar. Hastalığın ilerleyen evreleri, kelime hatası yapma, uzun kelime ve cümleleri okumakta zorlanmaktır.

Disleksi Belirtileri Nelerdir?

Disleksi hastalığının bilenen belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Okumayı öğrenirken zorluk yaşanması,
  • Okumada güçlük çekilmesi
  • Rakamlar ile harflerin simgeleri ters algılanır. Hece ve kelimeler tersten okunur.
  • Okuma sırasında kelime içerisindeki sesler, özelliklede benzer olanları, karıştırılır ya da atlanır.
  • Disleksi hastalarının yazıları bozuktur, yazarken bazı harf ve heceleri atlarlar.
  • Sağ – sol gibi yön bilgileri çok zor öğrenilir.
  • Periyodik olan veya görev sıralı ilerleyen işleri yapmakta zorlanırlar.
  • Okula gitmeyi sevmezler
  • Aritmetik işlemleri zor öğrenirler
  • Dikkat dağınıklığı bu hastalıkta oldukça yaygın bir belirtidir.
  • Motor becerisi gerektiren işlerin genelini yapmakta beceriksizdirler.

Disleksi hastalığı tanısı ilkokul yıllarından itibaren dikkatli gözlemler sonucu kolaylıkla koyulabiliyor. Hastalığın tanı dönemi genellikle okul eğitiminin başladığı yıllardır. Disleksi tanısında öncelikle kişi, kulak-burun-boğaz uzmanı, nörolog, göz doktoru ve çocuk psikoloğu tarafından tıbbi incelemeye alınmalıdır. Tüm veriler patolojik bir sorun olmadığını gösteriyorsa, Disleksi hastalığı ihtimali üzerinde durulabilir. Hastalığın var olup olmadığını anlamak için uzman hekim tarafından gelişim düzeyi, zekâ düzeyi, görsel ve işitsel algı eşiği, okuma, yazma ve matematik becerilerinin seviyesini inceleyen bir dizi testler yapılır. Bu testler sonucunda hastalığın hangi seviyede olduğuna dair net bir veri elde edilmiş olur.

Disleksi rahatsızlığını gidermekte ilaç tedavisi uygulanmamaktadır. Genellikle terapi ve bireysel eğitim programları uygulanarak bireyin uyum sorunu yaşadığı etkinliklerde daha iyi bir düzeye gelmesine çalışılır. Hastalığın aşılması konusunda en etkili yöntem normal okul eğitimine destek olarak alınacak akademik bireysel eğitimlerdir. Uluslararası Disleksi Derneğinin yaptığı çalışmalarda hastalığın tamamen ortadan kalkmadığı, ancak kontrol altına alınabileceği vurgulanmıştır. Disleksi hastalarının çoğu, tedavi süreci boyunca kendilerindeki eksikliklerin farkına vararak, bunları başarıyla telafi etmeyi öğrenirler.

Kaynakça:

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*