Kahvenin 10 Önemli Faydası Nedir? Kahvenin Zararları Nelerdir?
Merhaba sevgili okurum,
Bugün sizlere hepimizin günlük rutininde belki bir , belki iki hatta bazılarının beşten fazla içtiği kahveden bahsetmek istiyorum. Çünkü bu çok sevdiğimiz ve milyonlarca çeşidinin olduğu kahvenin vücudumuza oldukça farklı etkileri var . Hadi gelin birlikte size kahvenin yara ve zararlarından bahsedelim.
Aslında sürekli olarak çevrenizden kahvenin ne kadar zararlı olduğunu ve azaltmanız gerektiğinin duyumunu alıyor olabilirsiniz fakat kahve kontrollü bir şekilde tüketildiği zaman bir takım sağlık için fayda gösterdiği kanıtlanmıştır.
Bildiğiniz üzere oldukça farklı kahve çeşidi var ama asıl olarak önerilen kahve kaliteli, organik ve taze kahve çekirdeklerinden yapılmış olan filtre kahvedir. İkinci olarak ise şeker eklenmemiş sade türk kahvesi de oldukça önerilmektedir. Fakat kahveye süt tozu , krema , şeker gibi gıdaların katılması önerilmemektedir. Bu gibi gıdalar fayda yerine aksine zarar da getirmektedir.
Kahvenin Faydaları Nelerdir?
- Lipolizi artırır( Yağ Yakımı) : Metabolizma hızını artırarak yağ yakımını hızlandırır. Kilo vermek isteyen kişilerin diyetlerini destekler ve kilo vermelerini hızlandırır . Enerjik olmanızı sağlar ve mental kapasitenizi artırır.
- Egzersiz performansınızı artırır: Önemli mikro besinler içerir ( B vitaminleri , magnezyum , potasyum) ,
- Alzheimer ,Parkinson ve Demans hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı olur.
- Bazı kanser türlerine karşı koruyucu: Kahve çok önemli bir antioksidan besindir. Özellikle karaciğer ve kolon kanserine karşı koruyucu etkileri mevcuttur.
- Kardiyovasküler hastalıklardan korunmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir.
- Karaciğer Yağlanmasına Karşı Faydalıdır: Karaciğer sirozu gelişim riskini azaltır.
- Tip2 diyabete gidiş riskini azaltır.
- Ağrıları azaltıcı etkisi vardır.
- Moral bozukluğuna iyi gelir , iyi hissettirir , stresi azaltır
- Sindirimi kolaylaştırır
Tabi ki bu yönden iyi , hoş fakat zararlarını da göz ardı edemeyiz,
Kahvenin Zararları Nelerdir?
- Eğer hipertansif bir hastaysanız veya yüksek tansiyonunuz olmasa bile kahvenin etkisinden dolayı yani adrenalin , nöradrenalin salgısından dolayı sürekli kahve tükettiğinizde yüksek tansiyona sahip olabilirsiniz.
- Çarpıntı şikayetlerini artırır , özellikle yatkın bir kalp ritim bozukluğuna sahipseniz ciddi çarpıntıları kahve tükettikten sonra hissedebilirsiniz.
- Reflü veya mide şikayetleriniz varsa bunları artırabiliyor, yok ise bu şikayetleri tetikleyebiliyor.
- Özellikle günde çok sayıda içerseniz ve şekerli olarak tüketirseniz kan şekerinizin yükselmesine neden olabiliyor.
- İdrar söktürücü bir özelliği olduğundan dolayı sık sık idrara çıkmanıza neden olabilir.
- Çok fazla içilmesi önerilmemektedir. Özellikle günde 3,4 fincan gibi yüksek dozda tüketildiğinde kadınlarda doğurganlığı azaltabiliyor ve yine kemik erimesi riskini artırabiliyor.
- İçerdiği kafein dolayısıyla bağımlılığa yol açabiliyor.
- Son olarak özellikle reflünü , mide şikayetleriniz , hipertansiyonunuz , kalp hastalığınız , kalpte ritim bozukluğunuz , böbrek yetmezliğiniz varsa kahveyi kontrollü tüketmelisiniz veya doktorunuza bu konuda başvurup size önerdiği kadar kahve tüketmeniz en doğrusu olacaktır.
Bir yanıt bırakın