Yavru Vatan
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz adalarından Kıbrıs adasının kuzeyinde yer alan Türk devletidir. Devlet olarak yalnızca Türkiye’nin tanıdığı KKTC, adadaki varlığını sürdürebilmek için verdiği diplomatik mücadeleye Türkiye’nin desteğiyle devam ediyor. Ülkenin Kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’tır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği tarafından KKTC, 1974’te Türkiye tarafından adaya yapılan askeri harekattan sonra, Türkiye’nin Akdeniz uzantısı olarak nitelendirir. Kıbrıs Harekatından bu zamana geçen yıllar, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türkiye ile olan bağını daha sağlamlaştırmıştır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adanın Güney Kıbrıs Rum kesimi ile yaşadığı varlık sorunundan ötürü uluslararası örgütlerin ambargolarına maruz bırakıldı. Ambargolar, ekonomi, ulaşım, spor gibi pek çok kategoride uygulanmaya devam ediyor. Ambargoların baskısı altında ekonomik olarak gelişemeyen Kıbrıs, gerek dış politikada gerek askeri alanda Türkiye’nin yardımı ile ayakta durabiliyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Yavru vatan tanımlaması ile Türkiye tarafından benimsenmiştir ve soydaşlık bağı ile birbirine bağlı olan iki ülke halkı tek vatan tek millet düşüncesinde hem fikir olmuştur. Kıbrıs, 2000’li yıllara kadar yaşadığı ekonomik sıkıntıları adaya yapılan yatırımlar sayesinde aşmış ve 2001 yılından itibaren ekonomik büyüme sürecine geçmiştir.
Adanın Tarihi:
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), tarihi genel olarak 3 dönemde değerlendirilir. Bunlar:
- Venedikliler dönemi: Kıbrıs’taki Venedik hakimiyeti, 26 Şubat 1489’da başlamıştır. Lüzinyan kralının hakimiyetinde olan ada, Kralın Katerina Kornaro adındaki bir Venedik soylusuyla evlenmesi üzerine Venediklerinde söz sahibi olduğu bir yönetime dönüşür. Kral öldükten sonra ise Kıbrıs adasının tek hakimi Venedik Cumhuriyeti olur. Venedikliler döneminde ada Mağusa ve Lefkoşa bölgelerinde gelişim yaşar.
- Osmanlı dönemi: Kıbrıs, Osmanlı Sultanı II. Selim döneminde Lala Mustafa Paşa ve Piyale Paşa komutasındaki donanma tarafından, 1 Ağustos 1571’de fethedilerek Osmanlı toprağı olur. Kıbrıs’ın fethinden sonra Osmanlı Devleti, Doğu Akdeniz’in hakimi olmuştur.
- Birleşik Krallık dönemi: 93 Harbi’nde Rus İmparatorluğuna yenik düşen Osmanlı, Rusların baskısı karşısında Birleşik Krallığın desteği kazanmak için adayı, Birleşik Krallık yönetimine 92.799 sterline kiralar. Bu süreçten sonra Mülkiyeti Osmanlı devletinde görünen adanın yönetimi, tamamen Birleşik Krallık geçmiştir.
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanı: 1974 askeri harekatına zemin hazırlayan Rum yönetiminin adadaki baskıları, Türkiye’nin gerçekleştirdiği askeri harekatın sonrasında tamamen ortadan kalkar ve adada Türk hakimiyeti tesis edilir. Harekattan sonra adanın kuzey bölümünde Kıbrıs Türk Federe Devleti kurulur. Bu tarihten itibaren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkiye’nin hamiliğinde dünyaya kendini kabul ettirme gayretine girişmiştir. Bu çabalar, Yavru vatanın en önemli diplomatik planı olarak bugünde devam ediyor.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Tarihi ve Turistik Güzellikleri
- Girne Kalesi: Girne Kalesi, Girne şehrinin sembolü olarak bilinir. Liman bölgesinde yer alan kale, Girne şehir merkezine oldukça yakındır. 7. yüzyılda yapılan Girne Kalesinin inşa edilme nedeni, denizden gelebilecek tehditlere karşı koruma sağlamaktı. Arap akınları da dahil bir çok istila girişimine karşı kalkan görevi gören kale, Kuzey Kıbrıs’ın en önemli tarihi yapıları arasında yer alıyor.
- Maraş Mahallesi (Hayalet Şehir): Maraş Mahallesi, Gazimagusa şehir merkezinde yer alıyor lakabı “Hayalet Şehir” olan Maraş, sahili ve doğal güzellikleri ile görenleri kendine hayran bırakmaktadır. 1974 Kıbrıs Harekatında Türk ordusu tarafından kapatılan Maraş bugünde terk edilmiş görünümü sürdürüyor. Yakınlarında bulan Palm Plajı veya Derinya Halk Plajı hala kapalıdır. Şehir yalnızca sınır bölgelerden seyredilebilecek bir konumda, içinde yerleşik hayat olmadan varlığını sürdürüyor.
- İkon Müzesi (Arkhangelos Mikhael Kilisesi): Girne Limanı’na yakın bir konumda bulunan İkon Müzesi’nin diğer adı da, Arkhangelos Mikhael Kilisesidir. Şehir merkezine 24 kilometre uzaklıkta bulunan müzeye, Lefkoşa – Girne yolunu, kuzey liman bölgesinden takip ederek ulaşmak mümkün.
- Bedesten: Lefkoşa şehir merkezinde yer alan yapı, Kıbrıs’ın önemli tarihi yapılarındandır. Kuyumcular Sokak üzerinde yer alan Bedesten’e yürüyerek ulaşmak da mümkündür.
Bu tarihi yapıların haricinde de Kıbrıs adasının pek çok irili ufaklı tarihi durakları bulunuyor, bunlar: Bellapais Manastırı, Saint Hilarion Kalesi, Venedik Sütunu, Mavi Köşk, Salamis Antik Kenti ve Othello Kalesidir.
Bir yanıt bırakın